Uppteckning nummer LMV-R741

Titel: En sviniös historia

Meddelare: Skomakare Johan Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Det var på ett ställe en bäckkvarn (kallkvarn) som det troddes vara "oknytt" i. En dag hade en jätarpojke gått in i den kvarnen. Fick han så se, att det kom en främmande karl och kvinna, som syntes ämna sig in i kvarnen. Pojken ville inte träffa dem, och därför klättrade han upp i kvarnstuten och gömde sig. De två kom in. Karlen var en flottningschef eller något slags inspektor på väg till sina arbetare med ett större penningknyte för att likvidera. Den där herrn var svår på fruntimmer och hade nu fått sig tag på en medgörlig en, som han skulle in i kvarnen för att begagna.De ställde i ordning med sitt där på kvarnlaven. Men i det samma for "foten" (botten) ur kvarnstuten och slog med en väldig skräll i kvarnstenen och pojkens fötter blev synliga. De två blev förfärligt rädda, trodde att det var fan själv, som höll till i kvarnstuten. Nog hade de hört talas om, att det var "oknytt" i kvarnen, men de kunde väl aldrig tro, att det skulle vara något sådant i farten mitt på ljusa dagen. De upp och ut och därifrån med en väldig fart. I hastigheten glömde inspektoren sitt penningknyte. Då han efter en god stund vågade sig tillbaka för att hämta det, så var det borta, och han fick aldrig igen det heller. Pojken hade tagit det och gett sig iväg, och han talade icke om sitt fynd förrän efter 40 år. Då var inspektoren för länge sedan död. Denna händelse skall ha tilldragit sig här i norra Ångermanland, men platsen har jag icke hört uppgivas.